This year the Society received a wealth of excellent nominations for buildings covering a long and significant period of Birmingham’s development for the early 19th to the late 20th century. The standard of the seven nominations was extremely high, such that rather than give just one award, the Society is delighted to give awards to four of the nominations, acknowledging the differing contribution each project has made to the city’s public realm.

The recipients of our 2018 Centenary Renaissance Awards are:

  • Bistrot Pierre, Gas Street – Client: Bistrot Pierre / Architect: Gillespie Yunnie Architects
  • Lapworth Museum of Geology, University of Birmingham – Client: University of Birmingham / Architect: Associated Architects
  • The Riflemaker, Water Street – Client: Javelin Block / Architect: BPN Architects
  • Two Cornwall Street – Client: Bruntwood / Architect: Glenn Howells Architects

The Society feels that the outstanding quality of those that have received a Renaissance Award is a sign that, as a city, our built heritage is being valued more and developers are seeking to retain and bring buildings back into positive use. This is reflected in the comments from this year’s recipients:

“A lot of passion and care went into the development detail; from architects to builders and I think it shows. Customers now enjoy an enthralling building in which to dine and another of Gas Streets old buildings stands proud once more.” Robert Beacham, Founder Director – Bistrot Pierre

“All at Javelin Block are extremely honoured to accept this award. We do so on behalf of all the amazing local people who worked on The Riflemaker Building and its current guardians that allow such an important building to continue to breathe.”  Stuart, Founder – Javelin Block

“We are thrilled to have been given this award by the Birmingham Civic Society. This 1980s building had been disused for many years despite its prime location but it was clear that it offered an excellent opportunity to provide modern flexible workspace right in the heart of the CBD.  Working closely with the client team at Bruntwood we were able to exceed the client’s vision and transform this building into a grade A modern workspace with tenant well being facilities at the heart of the scheme.”  Glenn Howells Architects

“The University challenged us to provide a scheme of transformation that would rejuvenate the museum, substantially increasing its capacity. We also looked to improve the collection’s accessibility using new interpretive methods of display and providing dedicated facilities for school and community groups. Our aim was to do this whilst retaining the museum’s research focus.

We worked closely with the Museum team and the exhibition designers, Real Studios, to ensure that the spaces were tailored to the museum’s requirements and offered innovative and inclusive exhibiting solutions.

The project is a carefully considered balance of historic and contemporary elements that has delivered tangible benefits and more than doubling visitor numbers since its opening.” Associated Architects

We will be publishing our full judges’ report in due course but please take a look at the blog on this year’s judging process put together by Anne-Marie Hayes who sits on our Planning Committee.